Sony A77 Mark II anmeldelse

- Til anmeldelse af Sony/Minolta udstyr og tilbehør. Også uoriginal/tredjeparts tilbehør/udstyr! Anmeldelsen SKAL skrives her, og IKKE blot være et link til anden side.
Brugeravatar
Dan Riis
Rang: ULTRA BURST MODE
Rang: ULTRA BURST MODE
Indlæg: 304
Tilmeldt: 18 jul 2010 12:59 pm
Kamera: Sony A550 | Sony A6000 | Sony A77 MK II
Geografisk sted: Aalborg
Kontakt:
Galleri: Se brugergalleri

Sony A77 Mark II anmeldelse

Indlæg af Dan Riis » 05 nov 2014 22:30 pm

Lidt for historie:

Efter 5 år og 188.000 skud måtte mit Sony A550 på pension. 

Det var egentlig ret sørgeligt. Kameraet har mange gode og vigtige stunder på sin samvittighed.  
Det blev indkøbt dagen før vi tog til Berlin til et 6 uger langt ophold fordi sønnen fik konstateret en uheldbredelig hjernesygdom som skulle begrænses med to store hjerne operationer i Berlin.

Mit gamle Olympus måtte lade livet i Botanisk Have i København ugen forinden da vi var på ferie med sønnen, og den ældste datter, da vi ikke vidste om vi fik sønnen med hjem i live eller som hjerneskadet, eller i en kiste.

Hård kost, men mit A550 var en af de store grunde til at jeg kom igennem denne periode af mit liv. Det var ren og skær terapi at skyde billeder, og min start på fotoverden for alvor, for det blev slæbt igennem Berlins gade i næste seks uger dagligt. Jeg gik gennemsnit 20 km næsten hver dag med kameraet. 

Hospitalet lagde heldigivis alle undersøgelserne om morgen/formiddagen så vi havde hele dagen i Berlin, og det er sgu ikke det værste sted at lære at tage billeder :-)

Så da jeg pakkede mit A550 ned forleden - ja så var det med en masse gode minder, og en påmindelse om en epoke i vores liv der virkelig blev sat på en prøve, men vi overlevede.
Mit A550 ligger pænt pakket ned i sin kasse den blev født i, og der bliver det liggende som minde.

Valg af nyt kamera:

Jeg var tæt på at hoppe på fullframe denne gang, men da jeg fik kigget godt efter hvad det ville koste mig fordi jeg skulle starte forfra, så gav det langt mere mening at forsætte med APS-C når pengene ikke er så mange, og man ikke gider gå ud og låne en røvfuld penge. Et betalt kamera er nu bedst efter min mening. Ja fullframe giver bedre billeder, men kan næppe retfærdiggøre den store mere pris som i den grad er et efterlevn fra fortiden fordi fullframe var forbeholdt de professionelle.

Når jeg holder fast i Sony er det pga to ting. Den første er at Canon og Nikon er delt op som rød vs blå stue i en børnehave, mens Sony er outsideren der rækker tungen af de andre. 
Rød og blå stue er overbevist om at de har ret, og alle andre bare ikke har set lyset endnu. 
Jeg er som Sony.  En outsider så vi passer fint sammen.  
Den anden grund er at jeg har haft Sony hele livet, og de har har altid været gode til at tænke out of the box mens Nikon og Canon koger suppe på det gamle. 

Kameraet & design:

Det er et stort kamera og det passer mig fint. Designet er magen til det gamle A77 så ikke de store nyheder her. Det er under kølerhjelmen at nyhederne ligger.
I forhold til mit A550 virker A77II langt mere solidt. Knapper og stik føles som kvalitet og virker til at kunne holde til mange års brug. Mit A550 har dog aldrig svigtet på det område, men det føles bare en klasse bedre.
Vejrforsejling kommer jeg til at elske. Jeg er natur menneske og mine landskabs billeder har talt for sig selv her på FS.
Nu er jeg fri for at tænke "nej det er for fugtigt eller for koldt i dag" - hænderne er oppe i vejret for det giver frihed.

Søgeren:

Jeg har en ven som har et af de mindre Sony kameraer som elektronisk søger, men hold nu op hvor er de ringe i mørke omgivelser. Ubrugeligt indendørs efter min mening.
På A77II er det en anden verden. Den er klart bedre end på de billige, og klart bedre end min optiske søger på mit A550.
Ingen problemer i mørke omgivelser, og al den information man kan få direkte i søgeren gør at jeg ikke bruger skærmen særlig meget.
Vaterpasset er simpelthen genialt. Jeg tager altid billederne skæve. Det er slut på A77II. Ydermere er det du ser i søgeren det billed du får - virkelig brugbart. Her kunne de andre producenter godt lærer noget.
Man skal være gammeldags og stædig for ikke kunne se at den gammeldags søger nok har levet sin tid nu.

Eneste minus jeg har fundet er at opstarts tiden er lidt langsommere end på mit A550 som var klar på under et sekund.
A77II er nok ca 1.5 sekund om at blive klar til at skyde. Ikke det store problem i det daglige, men et kæmpe problem for specs fanboy'ene som sikkert græder sig i søvn over dette.

Skærmen:

Flot og meget, meget skarp.
At den kan vendes og drejes er efter min mening et kæmpe plus.
Jeg brugte det meget på mit A550 når jeg skulle tage billeder i knæ højde eller oppe i luften.
A77II kan vende skærmen 180 grader så man kan tage selv portrætter. Mange som filmer siges at være glad for denne mulighed.
At den kan vendes 180 grader når man ikke bruger skærmen giver god beskyttelse, og spare på batteriet.
Jeg bruger stort set kun skærmen til at kigge på billeder og når jeg tager billeder i knæhøjde. Resten klarer jeg igennem søgeren og top displayet.
Sony har fået kritik for at der mangler touch skærm. Men når man nu kan definere en stor del af knapperne til netop ens behov, og der ER knapper og hjul til alle de vigtigste ting så giver det ikke rigtig mening for mig med touch skærm.
Det passer nok langt bedre på de små kameraer som NEX serien mv.

Topdisplay:

Jeg kan ikke lade være med at kommentere topdisplayet for det var virkelige en af de ting som A77 blev kritiseret for da det kom frem. Kritikken gik på at der var et lag når man fx stillede på blænden. Det er der også på A77II, men få jer nu et liv i stedet for at gå op i sådanne småting. Jeg ligger ikke søvnløs over det. Ren i stil med Apples Bend Gate.

Billedkvalitet:

Jeg har ikke fået skudt så mange billeder endnu, men de billeder jeg har kigget på er ikke mindre end fantastiske i forhold til mit A550.
Farver og lys samt farve temperatur sidder lige i skabet hver gang. Selv i rum med lysstofrør rammer den plet hver gang.
Skarpheden i billederne med mit Tamron 17-50 2.8 har fået nyt liv. Dog fik jeg Sonys 28-70 2.8 med til kaste i nakken pris og det er efter nogle dages brug en klasse bedre end mit Tamron.
Jeg overvejer om det skal skydes af når jeg fik Sonys 18-135 med også for det har overrasket mig hvor skarpt det skyder.
Jeg tror jeg kommer til at bruge det til landskabs billeder fremover. Den ekstra brændvidde bliver jeg nok glad for til closeup billeder i naturen mv.
ISO har været en af mine store udfordringer på A550.
ISO1600 og jeg ramte loftet - kæft jeg har svedt nogle gange til et bryllup når festen er i dæmpet belysning.
Her hjælper f2.8 og f1.8 kun lidt, men på A77II ligner ISO6400 ISO1600 på mit A550.
Op til ISO3200 er der meget lidt støj så jeg er ret overbevist om ar mine problemer ved dæmpet belysning er minimeret nu.
Fullframe nørderne vil sige at fullframe stadigvæk er overlegne - helt enig hvis man vil betale merprisen for det, men det her kan jeg godt leve med til fullframe kommer endnu mere ned i pris.
Jeg vil komme med den forsigtige påstand med fare for ar starte en fanboy krig at det kun er Sony A7S der virkelig kan spænde fra A77II mens de andre fullframe også begynder at få støj efter ISO6400. Merprisen er næppe pengene værd på det punkt.
De 24 MP giver en detalje grad der er vild ved ISO50-800 - du kan blive ved med at zoome ind.
Billedet fra Aars som jeg har uploadet på FS - taget om aften i tåge kan man se fugerne i murstens væggene 2-300:meter væk. Imponerende.

Billed buffer:

Sony har altid fået kritik for at den interne hukommelse har været for lille.
Med A77II er det vidst en saga blot.
Husker jeg ikke forkert kan A77II tager omkring 70 JPEG og omkring 30 RAW før den skal skrive til kortet.
Så begynder det jo at give lidt mening når det kan skyde 12 billeder/sek.
Fylder du bufferen helt op tager det efter dit korts skrive hastighed en del sekunder før den er klar igen.
Den kan dog godt skyde billeder mens den skrive. Men vil du optage video må du vente til den er færdig med at skrive til kortet.
Men det tager tid når hvert JPEG fylder 15 megabyte og RAW fylder 25 megabyte. Køb det hurtigste kort hvis du har brug for at skyde mange billeder i serie.

Fokus:

Her har Sony virkelig været fremme i skoene. Jeg har endnu ikke oplevet at den ikke kan finde fokus - selv i næsten total mørke finder den altid et fokus.

Sammenligner jeg med mit A550 igen så kan selv en blind mand ligge et perfekt fokus med A77II. Den kan følge fokus på en person der bevæger sig, og den kan se i motivet om der er mennesker, og fokusere på øjenene med det samme - alt sammen på et brøkdel af et sekund.

Der er nogle forskellige måde at fokusere (programmer om du vil), men når du har forstået dem, er det lige til og logisk.

Jeg kan tage billeder nu hvor fokus ligger perfekt 95% af tiden. Det kunne jeg næppe prale med med mit A550, og derfor skyder/skød jeg rigtig mange billeder på foto opgaver for at være sikker på at få nogle skud der var perfekte.
Næste gang jeg har en foto opgave er jeg ret sikker på at jeg kommer hjem med færre skud fordi jeg ikke skal bekymre mig om dårlig lysforhold, eller om den nu har fanget fokus hvor jeg ville have det.

Lukkeren:

Man kan høre den, men den er ganske svag, og har ingen metalliske lyde som mange alm lukkere har.
I en kirke kan jeg forstille mig at præsterne vil være langt mere medgørlige. De hader nemlig dSLR der larmer, selvom i 2014 er de fleste præster til at snakke med, men det forstyrre de øvrige deltagere under disse store begivenheder.

Når man skyder 12 billeder/sek er der hellere ikke meget larm fra kameraet. Iøvrigt kan jeg nævne som der blev spurgt om i en tråd i forummet - at søgeren bare viser 12 billeder når du skyder løs.

Flash:

Der er indbygget flash - den virker sikkert fint, men jeg bruger den aldrig.
Kamera i denne klasse burde den være fjernet og pengene brugt på noget mere brugbart da folk alligevel køber en ekstern flash.
Og min eksterne flash fra Metz fik sig en lille overraskelse for den passede sgu ikke på A77II.
Det var røget hen over hovedet at Sony er gået nye veje. Men en adaptor er bestilt og problemet løst.
Efter hvad jeg kan læse mig frem til at Sony sat en masse nye kontakter i den nye fod, så mon ikke de har planer om en masse nye måder at udnytte kontakterne på. Temmelig sikkert til mikrofoner, videolys, LCD skærme mv.

WiFi & NFC:

Det områder har jeg ikke prøvet af endnu, men ser store muligheder i det!

Til slut:

Nok en lidt rodet anmeldelse, men jeg håber at det giver andre lidt blod på tanden til at tænke der er andet i livet end Canon og Nikon.

Har i spørgsmål så fyr gerne løs :-)

Brugeravatar
raj
Rang: ELITEBRUGER
Rang: ELITEBRUGER
Indlæg: 4333
Tilmeldt: 19 okt 2011 20:40 pm
Kamera: a9 AF-magi
Kontakt:
Galleri: Se brugergalleri

Re: Sony A77 Mark II anmeldelse

Indlæg af raj » 05 nov 2014 22:57 pm

Fin historie. Har netop foræret min datter et a550 med en 50mmer i fødselsdagsgave :)
Den indbyggede flash kan bruges til at styre en ekstern flash trådløst

Brugeravatar
Jens G
Challenger
Indlæg: 1915
Tilmeldt: 08 dec 2008 20:58 pm
Kamera: Sony A6300
Geografisk sted: Ballerup
Kontakt:
Galleri: Se brugergalleri

Re: Sony A77 Mark II anmeldelse

Indlæg af Jens G » 06 nov 2014 08:13 am

Tak for en god gennemgang af A77 II.

Ud over at styre en ekstern flash trådløst, kan den indbyggede flash også i nødstilfælde bruges til at trigge lysanlæg hvis man sætter den i manuel og laveste udladning.

Brugeravatar
Smittefar
Challenger
Indlæg: 8391
Tilmeldt: 26 mar 2011 09:21 am
Kamera: Canon 6D

Re: Sony A77 Mark II anmeldelse

Indlæg af Smittefar » 06 nov 2014 10:31 am

Jeg savner en indbygget flash på mit kamera - Som sagt kan den styre andre flash trådløst og da jeg ikke altid gider at have en stor flash monteret på kameraet, ville jeg meget gerne kunne bruge den interne flash i en snæver vending. Den fungerer rigtig fint som fill light.

Brugeravatar
boelle
Rang: ULTRA BURST MODE
Rang: ULTRA BURST MODE
Indlæg: 280
Tilmeldt: 15 maj 2009 15:19 pm
Kamera: Sony
Geografisk sted: Amager

Re: Sony A77 Mark II anmeldelse

Indlæg af boelle » 06 nov 2014 10:34 am

Fin gennemgang.
Når jeg holder fast i Sony er det pga to ting. Den første er at Canon og Nikon er delt op som rød vs blå stue i en børnehave, mens Sony er outsideren der rækker tungen af de andre.
Rød og blå stue er overbevist om at de har ret, og alle andre bare ikke har set lyset endnu.
Jeg er som Sony. En outsider så vi passer fint sammen.
Den anden grund er at jeg har haft Sony hele livet, og de har altid været gode til at tænke out of the box mens Nikon og Canon koger suppe på det gamle.
:photosmile:

The brand new Canon 7DmarkII comes nowhere as close to the excellent Sony A77II performance according to DxOmark sensor tests. Anything else to say?

http://www.sonyalpharumors.com/a-mount- ... k-at-that/

Brugeravatar
Smittefar
Challenger
Indlæg: 8391
Tilmeldt: 26 mar 2011 09:21 am
Kamera: Canon 6D

Re: Sony A77 Mark II anmeldelse

Indlæg af Smittefar » 06 nov 2014 10:37 am

will ... not ... take ... the ... bate

Brugeravatar
boelle
Rang: ULTRA BURST MODE
Rang: ULTRA BURST MODE
Indlæg: 280
Tilmeldt: 15 maj 2009 15:19 pm
Kamera: Sony
Geografisk sted: Amager

Re: Sony A77 Mark II anmeldelse

Indlæg af boelle » 06 nov 2014 11:26 am

Mit indlæg var mest et lille dril :-)

Vi hænger jo alle mere eller mindre fast i, hvad vi er startet med, da det er en betragtelig omkostning at skifte mærke.

Men kan godt genkende følelsen af, når man har Sony, så bliver man betragtet lidt som en outsider :-)

Brugeravatar
Smittefar
Challenger
Indlæg: 8391
Tilmeldt: 26 mar 2011 09:21 am
Kamera: Canon 6D

Re: Sony A77 Mark II anmeldelse

Indlæg af Smittefar » 06 nov 2014 12:10 pm

:)

(på seneste fototur i Dyrehaven var der to med Pentax, to med Nikon og en med Sony - Det var meget ubehageligt at føle sig som outsideren med Canonudstyr)

Brugeravatar
raj
Rang: ELITEBRUGER
Rang: ELITEBRUGER
Indlæg: 4333
Tilmeldt: 19 okt 2011 20:40 pm
Kamera: a9 AF-magi
Kontakt:
Galleri: Se brugergalleri

Re: Sony A77 Mark II anmeldelse

Indlæg af raj » 06 nov 2014 12:14 pm

boelle skrev:Mit indlæg var mest et lille dril :-)

Vi hænger jo alle mere eller mindre fast i, hvad vi er startet med, da det er en betragtelig omkostning at skifte mærke.
Man behøver ikke at skifte mærke for at have betragtelige omkostninger, når ens foretrukne i sin umådelige visdom skifter mount og blitzsko ud af det blå :)

Brugeravatar
Spacelord
Fætter Guf
Indlæg: 5306
Tilmeldt: 23 nov 2006 00:59 am
Geografisk sted: København

Re: Sony A77 Mark II anmeldelse

Indlæg af Spacelord » 06 nov 2014 12:34 pm

raj skrev:
boelle skrev:Mit indlæg var mest et lille dril :-)

Vi hænger jo alle mere eller mindre fast i, hvad vi er startet med, da det er en betragtelig omkostning at skifte mærke.
Man behøver ikke at skifte mærke for at have betragtelige omkostninger, når ens foretrukne i sin umådelige visdom skifter mount og blitzsko ud af det blå :)
Hæhæ...

Ja, jeg kan næsten heller ikke lade være med at spørge, hvordan man tør blive ved med at spille på den hest (A mount) men nu startede du jo lidt :)

Brugeravatar
SuneS
Rang: ULTRA BURST MODE
Rang: ULTRA BURST MODE
Indlæg: 435
Tilmeldt: 07 jun 2012 14:03 pm
Kamera: Sony@99
Geografisk sted: Kolding

Re: Sony A77 Mark II anmeldelse

Indlæg af SuneS » 06 nov 2014 12:48 pm

Tror ikke @-Mount dør, men det bliver nok rettet over i Pro retningen.
Men så er der heldigvis rigeligt med ældre minolta man kan putte på.
Håber bare Sony snart laver en ordentlig ttl-trigger til den nye sko (ja eller bare generelt)

Brugeravatar
Dan Riis
Rang: ULTRA BURST MODE
Rang: ULTRA BURST MODE
Indlæg: 304
Tilmeldt: 18 jul 2010 12:59 pm
Kamera: Sony A550 | Sony A6000 | Sony A77 MK II
Geografisk sted: Aalborg
Kontakt:
Galleri: Se brugergalleri

Re: Sony A77 Mark II anmeldelse

Indlæg af Dan Riis » 06 nov 2014 18:17 pm

Uanset bliver de jo nød til at have denne type kamera.
Ikke alle gider/har råd til FF, eller gider løbe rundt med de små NEX kameraer.

Brugeravatar
raj
Rang: ELITEBRUGER
Rang: ELITEBRUGER
Indlæg: 4333
Tilmeldt: 19 okt 2011 20:40 pm
Kamera: a9 AF-magi
Kontakt:
Galleri: Se brugergalleri

Re: Sony A77 Mark II anmeldelse

Indlæg af raj » 06 nov 2014 19:16 pm

Dan Riis skrev:Uanset bliver de jo nød til at have denne type kamera.
Ikke alle gider/har råd til FF, eller gider løbe rundt med de små NEX kameraer.
Der er ikke noget til hinder for at bygge et SLRformet kamera med E-mount. a3000 er et første eksempel.

Brugeravatar
Dan Riis
Rang: ULTRA BURST MODE
Rang: ULTRA BURST MODE
Indlæg: 304
Tilmeldt: 18 jul 2010 12:59 pm
Kamera: Sony A550 | Sony A6000 | Sony A77 MK II
Geografisk sted: Aalborg
Kontakt:
Galleri: Se brugergalleri

Re: Sony A77 Mark II anmeldelse

Indlæg af Dan Riis » 06 nov 2014 20:57 pm

raj skrev:
Dan Riis skrev:Uanset bliver de jo nød til at have denne type kamera.
Ikke alle gider/har råd til FF, eller gider løbe rundt med de små NEX kameraer.
Der er ikke noget til hinder for at bygge et SLRformet kamera med E-mount. a3000 er et første eksempel.
Jeg har ikke sat mig så meget ind i de forskellige mount.
Men der er sikkert en god mening med galskaben når det kommer til stykket.
Jeg ville gerne have haft FF men med de priser på kamera og objektiver er A77II nok der du får mest for pengene.

Brugeravatar
Spacelord
Fætter Guf
Indlæg: 5306
Tilmeldt: 23 nov 2006 00:59 am
Geografisk sted: København

Re: Sony A77 Mark II anmeldelse

Indlæg af Spacelord » 06 nov 2014 21:03 pm

Dan Riis skrev:Uanset bliver de jo nød til at have denne type kamera.
Ikke alle gider/har råd til FF, eller gider løbe rundt med de små NEX kameraer.
Kunne faktisk godt forestille mig at det kommer til at se sådan ud i fremtiden. De billigste FF er ikke afgørende dyrere ellers større end de dyre APS-C kameraer i dag, så den med prisen og størrelsen duer ikke rigtig længere. Og vil man købe brugt, kan man få fantastiske FF til priser langt under 10.000 kr nu. Nikon har ikke engang længere et high-end APS-C. Det sidste kom i 2008, og der er vist ikke noget som tyder på at der skulle komme en efterfølger. Derimod banker formatet igennem på de spejlløse.

Sony bliver ikke nødt til noget som helst, hvis ikke de tjener penge på det, og der er vist ingen tvivl om at det er Nex (eller hvad det hedder nu?) og A7 som de spiller kortene på nu.

Jeg kommer selv fra Sony, men jeg turde sgu ikke satse videre på det, da mit A700 døde i en ulykke for 2-3 år siden. Det har intet gøre med at jeg er "Nikon-fanboy" eller noget som helst i den retning. Det er et stykke elektronik, og ét af mærkerne er man jo nødt til at vælge. Det var en beslutning baseret på rent praktiske betragtninger som fremtidsudsigter og tilgængelighed af ekstraudstyr etc. Jeg vil måske snarere hævde at der er mere fanboy-agtigt at krampagtigt holde fast i noget, hvis fremtid ser mere end tvivlsom ud (bare som en lille kommentar til Nikon/Canon fanboysafsnittet i din ellers gode anmeldelse ;) )

Besvar