STF-bokeh uden et STF-objektiv

KUN GUIDER OG TUTORIALS HER! - Har du en teknik du ønsker at indvie andre i? Selve billedtagningsprocessen, efterbehandlingen - eller begge dele? Så post din guide her, og inspirér andre ved at vise os hvordan du gjorde!
Besvar
Brugeravatar
Allan Olesen
Rang: ELITEBRUGER
Rang: ELITEBRUGER
Indlæg: 3268
Tilmeldt: 11 nov 2010 02:13 am
Kamera: Sony a77

STF-bokeh uden et STF-objektiv

Indlæg af Allan Olesen » 12 jul 2012 00:29 am

Indledning
Det her skal handle om den helt særlige bokeh, som et STF-objektiv giver, og om mit forsøg på at genskabe denne bokeh uden at købe et rigtigt STF-objektiv. Hvis man ikke ved, hvad et STF-objektiv er, kommer forklaringen lidt længere nede i indlægget.

Først lidt bokeh-teori.
Ordet "bokeh" bruges tit om mængden af sløring af områder, der er ude af fokus. Men reelt beskriver ordet kvaliteten af sløringen. Jo mindre forstyrrende, man kan gøre de slørede områder, jo bedre. Noget, der rigtigt forstyrrer, er skarpe kanter på sløringen.

Hvis man tager et billede af et uendeligt lille punkt (f.eks. en skarp pære på stor afstand), som er ude af fokus, vil punktet danne en cirkel på det færdige billede. For at undgå alt for snørklede sætninger vil jeg herefter omtale denne cirkel som en OOF-cirkel (out of focus-cirkel).

Selv med et perfekt objektiv vil OOF-cirklen være jævnt udfyldt cirkel med klart afgrænsede kanter. Et ikke så perfekt objektiv kan endda finde på at gøre området ude ved kanterne kraftigere, så man ender med en ring i stedet for en cirkel - også kaldet donut-bokeh. Det allerbedste ville være en OOF-cirkel med udflydende kanter, men det kan man ikke få med et normalt objektiv (medmindre punktet ikke er uendeligt lille, men så er det jo ikke et punkt).

STF-objektivet
STF-objektivet (Smooth Transition Focus) var Minoltas forsøg på at lave udflydende kanter på en OOF-cirkel og dermed opnå en generelt meget mere cremet bokeh. Til det formål puttede de et såkaldt apodizing filter ind i objektivet sammen med blænden. Dette filter er klart gennemskinneligt i midten, men ud mod perifierien bliver det mindre og mindre gennemskinneligt. Da de yderste kanter på en OOF-cirkel er dannet af det lys, som er løbet gennem objektivet længst væk fra midten, får man dermed dæmpet det lys, som danner de yderste kanter på cirklen - og dermed bliver cirklen udflydende.

Her er lidt forskellige sider, som forklarer mere om princippet. Første link indeholder en meget sigende illustration af en OOF-cirkel med STF og almindeligt objektiv:
http://www.photozone.de/sony-alpha-aps- ... ony_135_28
http://www.the135stf.net/index.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Minolta_ST ... _T4.5_lens

Eksempelbilleder kan ses her (Minolta STF):
http://www.dyxum.com/dforum/topic11330.html

...og her (Sony STF):
http://www.dyxum.com/dforum/topic11302.html

Bemærk den utroligt cremede bokeh på alle billederne fra de to objektiver.

Min genvej til STF-bokeh
Der findes en anden vej til STF-effekten: På et af de gamle Minolta-filmkameraer var der et STF-program, hvor kameraet tog 7 billeder hurtigt efter hinanden med forskellig blændeåbning uden at spole filmen frem. På den måde fik man 7 OOF-cirkler med varierende diameter oven i hinanden, og tilsammen dannede de en udflydende cirkel.

Dette princip har jeg forsøgt at eftergøre på billedet nedenfor. Det er sammensat af 4 billeder, som er taget med et 50 mm objektiv med henholdsvis blænde 2.5, 3.5, 5.0 og 7.1 - altså med 1 blændetrin mellem hvert billede. Lukkertiden er øget tilsvarende, så alle 4 billeder er ens eksponeret.

Jeg har godt nok brugt stativ, men for at være helt sikker på at få billederne til at falde oven i hinanden, eksporterede jeg dem som TIFF og kørte dem gennem programmet hugin, som skubbede, drejede og beskar hvert billede, så de passede bedst muligt sammen. Hugin (http://hugin.sourceforge.net/) er et program til panorama-billeder og fokus-stacking. Det er open source, langhåret og hysterisk, så det gik ikke spor godt i første forsøg. Heldigvis fandt jeg en vejledning her (vejledningen handler om stacking af IR-billeder, så nogle af punkterne skal springes over):
http://www.beneaththewaves.net/Photogra ... Hugin.html.

Derefter blendede jeg billederne med enfuse (http://enblend.sourceforge.net/). Egentlig kunne jeg have kørt enfuse direkte fra hugin, men der var lidt for mange muligheder at rode rundt i, så jeg kørte i stedet bare programmet fra en kommandoprompt med default-indstillinger:
enfuse --output=test.jpg *.tif

Resultatet blev det her:
Billede
STF-output by olesen.allan, on Flickr

Blomsten er egentlig ligegyldig. Det er murstenene, der er interessante. Fuger mellem mursten, som er ude af fokus, kan danne nogle virkeligt skarpe og forstyrrende kanter i et billede. Det illustreres bedst med de 4 enkeltbilleder, som det ovenstående billede er sammensat af. Bemærk, hvordan fugerne med den store blændeåbning bare bliver brede og mere gennemsigtige, men ikke egentligt udflydende ud mod kanterne på samme måde som på det sammensatte billede:
Billede
STF-source1_F2.5 by olesen.allan, on Flickr

Billede
STF-source2_F3.5 by olesen.allan, on Flickr

Billede
STF-source3_F5.0 by olesen.allan, on Flickr

Billede
STF-source4_F7.1 by olesen.allan, on Flickr

Brugeravatar
jakobrojel
Rang: TOPBRUGER
Rang: TOPBRUGER
Indlæg: 1182
Tilmeldt: 11 maj 2008 08:51 am
Kamera: Sony a99 + Nex-5 + Nex-7

Re: STF-bokeh uden et STF-objektiv

Indlæg af jakobrojel » 12 jul 2012 06:25 am

Det var squ en sjov ide, du får lige "the real deal"


Billede

Brugeravatar
raj
Rang: ELITEBRUGER
Rang: ELITEBRUGER
Indlæg: 4222
Tilmeldt: 19 okt 2011 20:40 pm
Kamera: a900
Kontakt:
Galleri: Se brugergalleri

Re: STF-bokeh uden et STF-objektiv

Indlæg af raj » 12 jul 2012 06:50 am

Nice! Her er en tråd om emnet ovre på Dyxum: STF mode in Maxxum 7 recreated for DSLR's med guide til at blande lag i photoshop.

Her er en gammel tråd, hvor det diskuteres her på FS: link

Mvh Jonas

Brugeravatar
Allan Olesen
Rang: ELITEBRUGER
Rang: ELITEBRUGER
Indlæg: 3268
Tilmeldt: 11 nov 2010 02:13 am
Kamera: Sony a77

Re: STF-bokeh uden et STF-objektiv

Indlæg af Allan Olesen » 12 jul 2012 07:42 am

Arj, nu troede jeg lige, at jeg havde fundet på noget nyt. Nå, men det er da godt, at jeg ikke bruger phøtoshop, for så havde det været helt forgæves at sætte sig ind i hugin og enfuse.

Jakob, jeg synes, at du skal poste dit billede i en af de to sample-tråde på dyxum. Der mangler nogle murstensbilleder i de tråde.

Peter Boye Larsen
Rang: SUPERBRUGER
Rang: SUPERBRUGER
Indlæg: 993
Tilmeldt: 16 jan 2007 11:43 am
Geografisk sted: Valby

Re: STF-bokeh uden et STF-objektiv

Indlæg af Peter Boye Larsen » 12 jul 2012 09:58 am

Det er altså en lækker effekt! Både i STF-objektivet, men synes du er kommet godt efter det, Allan. Dog er det en lille smule omstændeligt.

Brugeravatar
Jincx
Rang: BURST MODE
Rang: BURST MODE
Indlæg: 173
Tilmeldt: 24 apr 2010 08:32 am
Kamera: Nikon D7000

Re: STF-bokeh uden et STF-objektiv

Indlæg af Jincx » 16 jul 2012 11:59 am

LLGW :D Jeg har eksperimenteret lidt med det og er pænt impresed :P

Brugeravatar
jakobrojel
Rang: TOPBRUGER
Rang: TOPBRUGER
Indlæg: 1182
Tilmeldt: 11 maj 2008 08:51 am
Kamera: Sony a99 + Nex-5 + Nex-7

Re: STF-bokeh uden et STF-objektiv

Indlæg af jakobrojel » 16 jul 2012 12:47 pm

Allan Olesen skrev: Jakob, jeg synes, at du skal poste dit billede i en af de to sample-tråde på dyxum. Der mangler nogle murstensbilleder i de tråde.
Synes nu bedre om de her mursten
Billede

Besvar